Neden Afrika
Dünya topraklarının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan Afrika kıtasında yaşayan insan sayısı 2015 yılında tahmini 1.15 milyardı. Bu sayı o zamanki dünya nüfusunun (7.3 milyar) %16’sı demekti. 2020 yılına geldiğimizde ise Sahraaltı Afrika diye tabir edilen bölgede yaşayan nüfus sayısı 1 milyar 150 milyonu aşmış durumdadır.

Çok verimli topraklara sahip olan Afrika’nın günümüzde bu durumda olmasının başlıca sebebi ise yüzyıllardır onları kontrol etmiş ve günümüzde de farklı bir şekilde devam etmekte olan sömürü düzeni… Bunun sebebi ise kıtanın maden, toprak, iş gücü açısından çok zengin olması. Doğal kaynakları sömürülen, milyonlarca insanı köleleştirilen, milyonlarcası iç ve dış savaşlarda can veren bir kıtadan bahsediyoruz. İnsanların vatanlarından koparılıp Avrupa ve Amerika’da “İnsanat Bahçeleri”nde sergilendiği, son insanat bahçesinin de Belçika’da 1958 yılına kadar açık kaldığını bilmek bile kıtanın yaşadıklarının birazını bize anlatabilir. 2020’ye geldiğimizde de durum pek farklı değildir aslında. Koronavirüs aşısı tartışmaları yapılırken bir Avrupa ülkesinde televizyon programına katılan doktorlar, virüse karşı geliştirecekleri aşının önce Afrikalılar üzerinde denenmesi gerektiğini söyleyebilmiştir…

Günümüzde Afrika’nın özellikle su ve sanitasyon konularındaki durumunu görmek için uluslararası örgütlerin verilerine bakmakta fayda vardır :

- Afrika, Avustralya'dan sonra dünyanın en kurak ikinci kıtasıdır.
- Sahraaltı Afrika ve Kuzey Afrika'da 30'dan fazla ülke şiddetli su kıtlığından etkilenmiştir.
- Afrika'nın yaklaşık% 66'sı kurak veya yarı kuraktır ve Sahraaltı Afrika'daki 300 milyondan fazla insan su kıt bir ortamda yaşıyor, yani yılda kişi başına 1.000 m³'ten az su düşüyor.
- 2015’te Sahraaltı Afrika nüfusunun yalnızca %24’ünün güvenilir suya ulaşımı vardı.
- Afrika'da, özellikle Sahraaltı Afrika'da, nüfusun dörtte birinden fazlası, su toplamak için her yolculukta yarım saatten fazla zaman harcıyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre bu süre son 20 yılda sürekli artmaktadır. Bundan en çok etkilenen ise kadınlar ve genç kızlardır.
- Afrika'da kadınlar su toplamak için ortalama 8 saat kadar zaman harcıyorlar. Afrika'da kadınların su bulmak için yürüdükleri ortalama mesafe ise günde 6 kilometredir.
- Sahraaltı Afrika’da 25 ülkede, kadınlar tahmini günlük 16 milyon saati, erkekler 6 milyon, çocuklar da 4 milyon saati su taşımaya harcıyorlar.
- Birleşmiş Milletler verilerine göre bir insanın yemek hazırlamak ve kişisel hijyenini sağlamak için günde 50 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak Afrika’daki çoğu insan günde 20 litre ile idare etmek zorunda. Bu miktar bizim 1.5 dakika duşta kaldığımızda harcadığımız miktara eşit…
- Afrika'nın genelinde evsel su kullanımı kişi başına ortalama 47 litredir. Asya'da ortalama 95 litredir. Birleşik Krallık'ta kişi başına günlük ortalama 334 litredir ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kişi başına günlük ortalama 578 litredir.
- Afrika nüfusunun sadece yüzde 38'inin iyileştirilmiş sanitasyon tesislerine erişimi var.
- Afrika’da sanitasyon, güvenilir su ve yetersiz tuvalet sistemi sebebiyle saatte 115 kişi hayatını kaybediyor.
- Su kıtlığı Afrika’daki her 3 insandan 1’ini etkilemektedir.
- Özellikle Sahraaltı Afrika’da insanlar bağırsak hastalıkları, tifo, şistozomiyaz gibi suyla bulaşan hastalıklar insanları yoğun bir biçimde etkilemektedir.

Kaynak :
1. Sayre, April Pulley. (1999) Africa, Twenty-First Century Books
2. A snapshot of Drinking Water and Sanitation in Africa-2012 Update. AMCOW, WHO/UNICEF JMP, 2012.
3. Water Shortage / water-for-africa.org
4. Waterforlifedecade / www.un.org
5. Birleşmiş Milletler (UN)
6. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
7. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
8. 2012 Water and Sanitation Program, UNICEF
9. Watts, S, K. Khallaayoune, R. Bensefia, H. Laamrani and B. Gryseels. "The study of human behavior and schistosomiasis in an irrigated area in Morocco," Social Science and Medicine 46, 6 (1998).
10. The United Nations World Water Development Report 2019